На початку зустрічі виступив провідний науковий співробітник НДІ Експериментальної та клінічної медицини, Прокопюк Володимир Юрійович з доповіддю на тему «Культура клітин та експерименти на тваринах у дослідженні». Протягом своєї доповіді Володимир Юрійович представив себе і розповів про основні напрямки діяльності НДІ Експериментальної та клінічної медицини, зокрема доповів про кріоконсервування (низькотемпературне зберігання клітин і тканин); клітинну і тканинну терапію; лікування гінекологічної і акушерської патології; застосування клітин, тканин плаценти і пуповини; нанотоксикологію, нанобіотехнологію; онкологію; нейрофізіологію; рани та виразки. 


Ознайомив з методами які використовуються в ІЕКМ ХНМУ, а саме: культуральні, моделювання патологічних станів, біохімічні, морфологічні, проточну цитометрію; кріобіологічні (кріомікроскопія, програмне заморожування та ін.), статистичну обробку і програмне забезпечення. Крім того, Володимир Юрійович, надав посилання на you tube – канал, за допомогою якого студенти можуть більш детально ознайомитись з його науковою діяльністю. Також він розповів про етапи (рівні) дослідження: клітинний рівень, експеримент на тваринах (модуль) і клінічні дослідження. Було розглянуто методи клітинних культур, які дозволяють вивчити реакцію окремої клітини (тканини) на досліджувану речовину (вплив) і включають: 1) загальні компенсаторні реакції організму; вплив нервової, ендокринної і імунної системи; органів детоксикації. Особлива увага була приділена первинним, перспективним і паспортизованим культурам. Обговорено дизайн експерименту і моделювання захворювань (наприклад: глутаматна ексайтотоксичність – модель БАС, окислювальний стрес – перекис водню, запалення – LPS та ін.), а також моделі на тваринах. 


Наприкінці своєї доповіді, Володимир Юрійович запропонував студентам співпрацювати, доєднавшись до наукової діяльності в ІЕКМ ХНМУ. Професор Мирошниченко М.С. зазначив, що всі кого зацікавила зазначена пропозиція, можуть звернутись до Кузнецової М.О., яка сформує списки для організації подальшої сумісної роботи з ІЕКМ ХНМУ. 

Детальніше про презентацію Pathology SNT читай тут

Стрес_ Ковальцова, 2023, повна.pptx

Презентація до засідання 

«День обізнаності про стрес» проведено у квітні  студентським науковим товариством на кафедрі загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна.

В незвичайний спосіб відобразив актуальність теми Тимофій Сергійович Діденко 1м-20-7, який натхненно прочитав вірш «Стрес» і зазначив, що  освоєння цієї теми необхідне й визначається саме життям і часом.  

Вірш «Стрес»

«… ВІЙНА ЗА ДЛЯ СВОБОДИ ЗАВАЖКА ЦІНА І купа стресів тут, а ще й інфарктів ….»


Студентське зібрання надало привіт згадати видатного вченого, який займає одне з найпочесніших місць у медицини, а його погляди пройшли перевірку часом і визнані у всьому світі. Реза Ахмад Фірузей 4м-21-091 продемонстрував науковий фільм про Ганса Сельє та доповів головні події з життя вченого.  

У рамках «Дня обізнаності про стрес» доцент кафедри Ковальцова Марина Вікторівна розглянула  разом із студентами наукового товариства етіопатогенетичні основи стресу та загальний адаптаційний синдром.

Ілля Сергійович Бойко 1м-20-8 акцентував увагу присутніх на гострому стресовому розладі в умовах війни та пояснив його механізми.

Вісала Худаяр Гулієва 2м-20-26 зазначила, що  великий відсоток  наших студентів наразі потерпають  від дії довготривалого дистресу, який впливає на організм, і розповіла про посттравматичний стресовий розлад.

  Вікторія Вікторівна Буга 1м-20-6 у відеоформаті пояснила основи емоційного здоров'я та надала наглядні рекомендації як справитися з психологічними гойдалками. Деякі з цих рекомендацій було виконано разом із усіма присутніми он-лайн під час проведення заходу.

Данило Сергійович Слюсаренко 2м-20-12 та Данило Олександрович Іванілов 3м-20-23 провели анкетування студентів ХНМУ і доповіли результати стресопрофілактики. За проаналізованими даними, більшість наших студентів відновлюються малюванням (95%),  є й меломани, які не проти послухати музику (72%), велика частина віддає перевагу прогулянкам на свіжому повітрі (82%), причому  43% активному спорту. Більшість студентів розділяє свої переживання з родиною (63,4%), друзями (59,4%), улюбленими тваринами (80,6%), хоча іноді не проти усамітнитися (58,3%). Результати дослідження було підкріплено фото-звітом моментів радості та натхнення студентів-гуртківців ХНМУ. 

Наприкінці засідання креативні гуртківці розповіли, як пережити кризу та зберегти спокій під час війни. Добірка порад та рекомендацій продемонстрована в надзвичайно цікавому форматі.

 Роман Володимирович Федотов 1м-20-8 акцентував увагу студентів на здоровому харчуванні, яке підтримує організм при впливі стресорів.

 Ольховський Станіслав Дмитрович 1м-20-8 патогенетично обґрунтував взаємодію сну і стресу.

 Акценти на життя сповнене енергією зробив Гліб Юрійович Волощенко 1м-20-8, розказавши про рухову терапію. 

 Бібліо-терапію відобразив у віршованих фарбах Владислав В'ячеславович Грищенко 1м-20-8.

Можливість поринути в дитинство представила Кайсина Софія Михайлівна 1м-20-8, розказавши про відео-терапію і продемонструвавши анімаційний мультфільм про стрес і доброту. Пухнастик Нюша та Вікторія Євгенівна Демічева 2м-20-25 розповіли про Animal Assisted Therapy та найдобріше використання тварин у медицині.

 Катерина Максимівна Кащеєва 1м-20-8 сконцентрувала увагу на образотворчому мистецтві в вигляді Арт-терапії. 

Питання музико-терапії були відображені співом і грою на музичних інструментах. Недарма кажуть: «Коли слів не достатньо – говорить музика!». Он-лайн лунали музичні композиції від студентів різних факультетів, а саме:

Губна гармошка - Реза Ахмад Фірузей 4м-21-091  /Австрійська народна пісня «Ach, Du Lieber Augustin»/

Гітара -  Данило Емільович Калінін 1м-20-7  /О.Винницький «Розовий слон»/

Гітара та вокал - Ольховський Станіслав Дмитрович 1м-20-8  /Степан Гіга «Цей сон»/

Баян - Вадим Олександрович Щербаков 1м-20-7  /Українська народна пісня «Розпрягайте хлопці коней»/

Гітара та вокал - Кирило Вадимович Ротань 1м-20-7 /Teardrops «Bring Me The Horizon»/

Новинкою зібрання стало інтерактивне опитування студентів саме підчас проведення заходу, яке мало гарний відгук серед учасників товариства.

Традиційно наприкінці виступу проводилось обговорення засідання. Усі виступаючі висловили позитивні враження й слова подяки активним доповідачам. 

Заключне слово взяла доцент Ковальцова М.В., яка подякувала всім студентам хто був присутній на квітневому зібранні та підтримав своїх друзів. Вона зазначила, що зараз немає неважливої роботи, немає неважливих людей, кожен має робити те, що вміє найкраще, і допомагати так, як може. 

«Віримо в перемогу, навчаємось, працюємо і живимо далі!»