Судинні захворювання очей.pdf

Презентація до засідання 

24.03.2023 року відбулося третє засідання студентського наукового товариства кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д. О. Альперна. На початку зустрічі завідувач кафедри загальної та клінічної патофізіології     ім. Д. О. Альперна, проф. Мирошниченко М. С. виступив з вітальною промовою, в якій зазначив важливість та актуальність обраної студентами тематики засідання, потім передав слово куратору студентського наукового товариства на кафедрі ас. Кузнецовій М.О., яка була модератором зустрічі. 


Кузнецова М.О. оголосила регламент засідання та надала слово основному доповідачу проф. Павловій Олені Олексіївні, яка разом зі співдоповідачами студентами 2-го медичного факультету Сухоруковим Ігорем Юрійовичем та Самойловою Ангеліною Вадимівною, презентувала доповідь на тему «Патогенетичні механізми розвитку захворювань очей обумовлених пошкодженням судин». 

На початку своєї доповіді проф. Павлова О.О., звернула увагу учасників засідання на анатомо-фізіологічні особливості органу зору (кровопостачання, іннервація). Було сказано, що райдужна оболонка не змінюється все життя і є біометричною характеристикою. 

Наведені статистичні дані щодо питомої ваги серед захворювань органу зору, хвороб судинного тракту – у дорослих вони складали майже 10% та біля 5% -у дітей, що дозволяє оцінити актуальність обраної теми. Встановлено, що вони призводили до тяжких ускладнень, зокрема зниження гостроти зору, сліпоти, больового синдрому. Доповідач також звернув увагу на класифікацію причин, які призводили до захворювань судинної стінки (аномалії розвитку, запальні захворювання, увеопатії, новоутворення).

Наведені досить цікаві факти щодо увеїтів, зокрема розглянуте питання його етіології та патогенезу. Крім того, співдоповідачами Сухоруковим І.Ю. і Самойловою А.В. були розкриті особливості клінічного перебігу та ускладнення іридоцикліту (переднього увеїту) і хоріоретиніту. Досить ретельно було висвітлено питання щодо методів діагностики судинних захворювань очей. 

Проф. Павлова О.О. доповіла про ангіопатії сітківки ока, зокрема висвітлила питання щодо ретинопатії і наголосила особливу увагу на те, що вони можуть бути ускладненнями гіпертонічної хвороби, цукрового діабету та інших системних захворювань. Науковими дослідженнями доведено, що вищезазначені патології призводять до розвитку порушень кровопостачання сітківки, внаслідок чого і виникає ураження сітчастої оболонки очного яблука (ретинопатії). 

Було розглянуто механізми ураження сітківки та симптоми гіпертонічної ретинопатії (затуманений нічний зір, зниження гостроти зору, поява плаваючих «мушок» в очах, біль, відчуття пульсації і тиску в оці та ін.). 

Також розкрито механізми ушкодження сітківки, а також зосереджено увагу на тому, що запальні процеси в сітківці ніколи не перебігають ізольовано, оскільки є тісний контакт між сітківкою і судинною оболонкою. Крім того, висвітлено основні принципі профілактики захворювань очей пов’язаних з пошкодженням судинної оболонки. 

По завершенні доповіді проф. Павлової О.О., виступив проф. Мирошниченко М.С., який подякував доповідачів, зазначивши що незважаючи на дуже важку задачу та обсяг матеріалу з обраної тематики Олена Олексіївна впоралась з цим на відмінно. Крім того з позитивною оцінкою роботи виступили професори Кузьміна І.Ю. і Шевченко О.М. і доценти Бібіченко В.О., Ковальцова М.В., Кучерявченко М.О. і Коляда О.М., які зазначили майстерність і логічність викладення матеріалу та побажали успіхів студентам в подальшому вивченні і продовження наукових досліджень в обраному напрямку.

По завершенні засідання виступила ас. Кузнецова М.О., яка подякувала доповідачам за плідну роботу. Від студентства виступив староста гуртка Іванілов Д.О., який відзначив цікавість тематики засідання і попередив, що вів запис засідання. Який згодом був розміщений в Telegram групі гуртка.