12.05.2023 року відбулося чергове засідання студентського наукового товариства кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна, яке було присвячене оголошенню результатів науково-творчого конкурсу «Патологія очима студентів». Прийом робіт та розміщення на нещодавно створеному активною командою гуртківців сайті Pathology SNT проходив з 01.04.2023 по 26.04.2023, з 01.05.2023 по 07.05.2023 проходило інтенсивне голосування за найбільш цікаві на думку студентів роботи. Даний конкурс отримав значну підтримку серед студентства на всіх етапах його проведення так було зареєстровано 31 команду учасників за яких в цілому проголосувало 311 здобувачів вищої освіти. Серед яких були студенти як 1 так і 6 курсу. 

Оголошення переможців.pptx

На початку засідання було підбито підсумки конкурсу та зазначено що засновуючись на результатах голосування було прийняте рішення про незвичайний розподіл призових місць (три третіх місця, два других і два перших). Честь оголосити переможців науково-творчого конкурсу «Патологія очима студентів», мав завідуючий кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна, проф. Мирошниченко М.С. 

Наприкінці, своєї промови, Михайло Сергійович вказав на креативність та високий рівень виконання робіт учасниками конкурсу, а також подякував викладачам-наставникам, які консультували команди під час створення постерів.

Кафедра загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна, щиро вітає переможців та призерів конкурсу і бажає творчої наснаги і успіхів в подальшій науковій діяльності. 

Злоякісних пухлин шкіри

Дізнавшись про те, що травень це місяць обізнаності про меланому шкіри, ініціативна група студентів вирішила в межах підтримки науково-творчого конкурсу та загальної тематики засідання студентського наукового товариства кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна, звернути увагу аудиторії щодо широко відомої проблеми – злоякісних пухлин шкіри. Так, студентка 1 медичного факультету, групи 1мед-20-3, Олефіренко Анна Сергіївна продемонструвала актуальність даної проблеми на прикладі історії однієї пацієнтки, розміщеної  в TikTok, а її колега студентка групи 1мед-20-4, Качуріна Марія Олександрівна підготувала та презентувала доповідь про «Етіологію та патогенез раку шкіри», ключовими моментами якої стали, пояснення впливу сонячного випромінювання, як одного з найважливіших факторів ризику пухлинної трансформації, тобто виникненню раку шкіри. Крім того, було розглянуто роль імунної системи в патогенезі злоякісних пухлин шкіри. 

Етіологія і патогенез раку шкіри.pdf
Рак_шкіри_Клінічні_ознаки,_діагностика_та_профілактика_1.pdf

Іншим доповідачем, студенткою 1 медичного факультету, групи 1мед-20-3, Паук Лесею Олексіївною було продемонстровано доповідь на тему: «Рак шкіри. Клінічні ознаки, діагностика та профілактика». Основними акцентами даної доповіді були сучасні методи діагностики та профілактика раку шкіри. Було зазначено, що одним з напрямів профілактики є підвищення рівня обізнаності населення щодо цієї проблеми, а також висвітлено використання сонцезахисних кремів з превентивною метою. 

Наприкінці зустрічі, Анна Сергіївна Олефіренко, ознайомила аудиторію з можливостями використання платформи Kahoot, провівши невеличке опитування щодо цікавих фактів про рак шкіри, зазначивши, що питання не переплітаються з текстом доповідей спікерів.

По завершенню зустрічі, проф. Мирошниченко М.С. подякував доповідачам за  роботу та виразив захоплення проведеним опитуванням. Також з загальною позитивною оцінкою та побажаннями щодо вдосконалення конкурсу виступили співробітники кафедри. До них доєдналися студенти з позитивними відгуками про проведений конкурс і щиро подякували за надану можливість проявити себе.

Крім того, з завершальною промовою виступила ас. Кузнецова М.О., яка відзначила відмінну роботу оргкомітету конкурсу, а також особливу вдячність виразила студентці 2 медичного факультету, 15 групи, Сарапуловій Сніжані Михайлівні, яка допомогла зі створенням шаблонів постерів та оформленням запрошень до участі. І на цій позитивній ноті засідання гуртка було закрите.