Презентация фантомний біль.pptx

Презентація до засідання 

10.02.2023 року відбулось друге засідання студентського наукового товариства кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна, яке було присвячене висвітленню механізмів виникнення фантомного болю та методів його лікування. 

На початку зустрічі виступів професор Мирошниченко М.С., який зазначив актуальність обраної теми і відмітив що вона була обрана саме студентами.

Потім слово було надано модератору зустрічі куратору гуртка на кафедрі асистенту Кузнецовій М.О., яка оголосила регламент проведення засідання. Основним доповідачем був д. мед. н., професор Шевченко Олександр Миколайович, який виступив з презентацією «Механізми фантомного болю». Він розповів про теорію центральної та периферичної нервової системи, крім того розглядалась низка історичних даних про формування поглядів щодо механізмів розвитку фантомного болю. По завершенні доповіді професора Шевченко О.М., слово було надано його співдоповідачам – студентам 3 медичного факультету 21-ї  групи Єроховій Ганні Андріївні та Братушці Дарині Юріївні. Вони виступили з доповіддю щодо «Лікування фантомного болю» в якій було висвітлено основні методи боротьби з фантомним болем, зокрема про медикаментозне лікування, хірургічне втручання, фізіотерапевтичні методи: рефлексотерапія, голковколювання, електростимуляція, лазеротерапія, масаж. Більшу увагу доповідачі приділили методу «дзеркального боксу», зокрема була пояснена методика його застосування, а також проаналізовано ефективність його використання. 

По завершенню своєї доповіді студенти також зазначили значну ефективність методу протезування в лікуванні фантомного болю.

Під час обговорення доповідей були з’ясовані питання щодо принципів фармакотерапії фантомного болю, а також студенткою 3-го медичного факультету Данелюк А.Д. було запропоновано пояснення феномену відсутності фантомного болю після ампутації кінцівок у дітей. 

Професор Мирошниченко М.С., виступив з позитивною оцінкою доповідей та тієї дискусії, яка виникла після їх закінчення, крім того професор Шевченко О.М., зазначив, що незважаючи на велику кількість досліджень питання щодо механізмів розвитку фантомного болю залишається відкритим. Також доцент Ковальцова М.В. та доцент Кучерявченко М.О. виступили зі схвальним відгуком щодо змістовного наповнення доповіді та зазначили що дізнались багато цікавого та корисного для себе. 

Доцент Коляда О.М. також зазначив важливість вивчення та розуміння механізмів фантомного болю і побажав успіхів студентам в засвоєнні цього матеріалу. 

Від студентів виступив староста гуртка Данило Олександрович Іванілов, який висловив вдячність доповідачам (професору Шевченко О.М., Єроховій Г.А. і Братушці Д.Ю.) та зазначив, що студенти проявили значний інтерес до цієї теми, а для тих хто через об’єктивні обставини не зміг приєднатись до зустрічі, було зроблено запис який розміщено в Telegram групі студентського наукового товариства кафедри загальної та клінічної патофізіології ім. Д.О. Альперна. 

З завершальною промовою виступила асистент Кузнецова М.О., яка подякувала всім учасникам за плідну співпрацю та анонсувала наступне засідання, з датою якого студенти мають визначитись найближчим часом.